Aantal geregistreerde domeinnamen wereldwijd blijft krimpen: .com en .cn krijgen grootste klap

Aan het einde van september werden er 349,9 miljoen geregistreerde domeinnamen geteld in alle domeinnaamextensies. Dat zijn er 1,6 miljoen minder dan een kwartaal eerder. In vergelijking met september 2021 zijn dat er wel nog ruim 11 miljoen meer.

Opvallend is dat .com opnieuw klappen krijgt. De extensie telt 200.000 domeinnamen minder dan drie maanden geleden, zo blijkt uit het rapport van Verisign. Het bedrijf – dat tevens .com beheert – wijt die daling vooral aan economische factoren.

Voor de Chinese landenextensie .cn is het verlies nog groter. Daarin werden 18 miljoen geregistreerde domeinnamen geteld, een daling van meer dan 2,5 miljoen.

Goed nieuws voor .au

Domeinnaamregistraties in landenextensies (ccTLD’s) zakten tot 132,4 miljoen. Een daling die voornamelijk aan .cn te wijten. Voor de Australische extensie .au was er wel goed nieuws. Daarin werden 400.000 domeinnamen meer geteld. De Australiërs steken zo Frankrijk voorbij in de top 10 van landenextensies, al heeft .fr ook iets te vieren. De Franse extensie rondde de kaap van 4 miljoen registraties in december.

Na .cn blijven .de (Duitsland), .uk (Verenigd Koninkrijk) en .nl (Nederland) de grootste landenextensies.

Ook in de nieuwe domeinnaamextensies (ngTLD’s) werden meer geregistreerde webadressen geteld. Die groep is nu goed voor 27,3 miljoen domeinnamen, 300.000 meer dan het vorige kwartaal.