Is een domeinnaam belangrijk voor SEO?

Wie al lange tijd websites beheert of als marketer werkt, herinnert zich misschien nog hoeveel waarde aan exact match domains (EMD) werd gehecht. Een exact match domain is een domeinnaam die precies overeenkomt met een bepaald zoekwoord.

Iemand die racefietsen verkoopt in Gent, registreert bijvoorbeeld ‘racefietseningent.be’ als domeinnaam. Bied je tweedehandskledij aan? Dan is ‘tweedehandskledijkopen’ een interessant webadres.

Jaren geleden hielpen domeinnamen met exacte zoekwoorden je bovenaan de zoekresultaten van Google te verschijnen. In 2010 werd nog bijna 50 miljoen dollar neergeteld voor ‘carinsurance.com’. Het is nog steeds de duurste domeinnaam ooit verkocht. Maar het succes van exact match domains had ook een keerzijde.

Onbetrouwbare content

Marketers en scammers registreerden tal van domeinnamen die zoekwoorden bevatten, om die vervolgens te linken aan websites van lage kwaliteit. Als je aan de hand van een domeinnaam goed scoort in zoekmachines, waarom dan nog werk maken van kwalitatieve en betrouwbare content?

Het is die redenering die Google aan het denken heeft gezet. De zoekmachine besloot zoekwoorden in domeinnamen als factor te schrappen in het algoritme dat de zoekresultaten samenstelt.

Heeft een domeinnaam dan nog impact op SEO? Zoekwoorden in je webadres zijn niet meer rechtstreeks van invloed. Maar daarmee is niet gezegd dat je domeinnaam onbelangrijk is geworden.

De impact van domeinnamen

Vraag 10 SEO-specialisten of een domeinnaam een invloed heeft op SEO en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Er bestaat geen twijfel over dat exact match domains jaren geleden een (grote) impact hadden, maar vandaag zit het anders.

In 2012 besliste Google al de zichtbaarheid te beperken van exact match domains met bedenkelijke content. Pas jaren later werd definitief duidelijk hoe Google zulke domeinnamen behandelt. John Mueller, trendanalist bij Google, vertelde in 2020 dat domeinnamen geen enkele invloed meer hebben op het samenstellen van de zoekresultaten. Kortom: Google geeft geen pluspunten voor zoekwoorden in je webadres.

Lees ook: Domeinnaamextensies en SEO: hoe maak je de juiste keuze?

En toch kan je domeinnaam helpen bij SEO. Zij het onrechtstreeks. Je domeinnaam is een van de eerste zaken die mensen zien in zoekmachines of wanneer ze je website bezoeken. Die kan dus maar beter een goede indruk maken.

Bovendien is je domeinnaam een van de meest herkenbare dingen van je business. Je zet hem ook op visitekaartjes, flyers en online advertenties; gebruikt hem als basis voor professionele e-mailadressen; en je vertelt wat mensen van je website mogen verwachten.

Geen zoekwoorden gebruiken?

Hoe zit het dan met die zoekwoorden? Als je specifieke producten verkoopt op het web, hoef je niet bang te zijn een zoekwoord te gebruiken in je domeinnaam. Denk maar aan het voorbeeld boven het artikel: als je racefietsen verkoopt, mag die term gerust in je webadres voorkomen.

Verwacht van je domeinnaam dus niet dat die je in z’n eentje naar de eerste plaats in Google stuwt. Een duidelijke, herkenbare en relevante domeinnaam zorgt er wel voor dat mensen meer vertrouwen hebben in je online aanwezigheid. Als je domeinnaam bezoekers helpt je website beter te begrijpen, heeft dat op termijn wél een positieve invloed op SEO.