Posts op sociale media hergebruiken? Dit moet je onthouden

Ondernemers hergebruiken regelmatig posts op sociale media om wat tijd te besparen. Andere hopen met hetzelfde berichtje ook het succes ervan te herhalen. Maar werkt het ook echt om socialmediaposts meerdere keren te publiceren? Die vraag beantwoorden we hieronder.

Daarom hergebruik je socialmediaposts

Sociale media beheren, het vergt wat tijd en energie. Marketers en ondernemers proberen daarom tijd te besparen door bepaalde posts op sociale media opnieuw te gebruiken. Als je al een grote poel aan posts hebt, waarom dan nieuwe blijven maken? Tijdswinst is vaak een grote motivator om berichten op Facebook en andere netwerken te recycleren.

Nog een reden: opnieuw profiteren van het succes van een post. Als een specifieke tweet het enkele weken geleden goed deed, doet die dat vandaag vast opnieuw. We geloven in de kracht van herhaling.

Het succes van posts ebt weg

Tijdswinst en herhaling, het zijn allebei logische redenen om socialmediaposts opnieuw te publiceren. Maar zijn het ook goede redenen?

Het succes van specifieke berichten op social media neemt gaandeweg af. Algoritmes veranderen, maar ook je doelgroep is voortdurend in beweging. Een post die vandaag voor een groot engagement zorgt, doet dat niet per se opnieuw. Bovendien gaan volgers niet elke keer over tot een aankoop nadat ze een post op je sociale media zien verschijnen.

De kracht van herhaling kent trouwens ook een keerzijde: volgers die voortdurend dezelfde posts zien verschijnen, geraken gedesinteresseerd of zelfs geïrriteerd. In plaats van een groeiend publiek, bereik je dan het tegenovergestelde.

Wanneer je posts wel kan hergebruiken

Moet dan echt élke post helemaal uniek zijn? Dat hoeft ook niet. Als je actief bent op verschillende sociale netwerken, kan je bepaalde posts hergebruiken op andere kanalen. Al doe je dat liever te snel. De kans is groot dat een deel van je doelgroep je volgt op al die netwerken.

Sommige posts kunnen relevant blijven of dat plots weer worden. Sluit een bericht aan op de actualiteit van dat moment, dan kan je dat prima opnieuw publiceren. Blogposts die altijd een meerwaarde hebben, kan je verschillende keren delen, zij het met telkens een paar maanden tussen.

Socialmediaposts hoef je niet altijd letterlijk te hergebruiken. Je kan een paar kleine aanpassingen maken om content toch op een frisse manier te delen. Zo kan je bijvoorbeeld te werk gaan:

Conclusie: wel of niet hergebruiken?

Is het nu verstandig om socialmediaposts te hergebruiken? Liefst publiceer je zoveel mogelijk unieke berichten. Als het je daarvoor aan tijd ontbreekt, kan je bepaalde posts tweaken en ze opnieuw plaatsen. Let er dan wel op dat er voldoende tijd zit tussen beide posts en dat je de content nog niet te vaak gedeeld hebt.

Dit helpt je verder op weg van je socialmediapagina’s een schot in de roos te maken: