SEO en sociale media: 9 verschillen die elke marketer moet kennen (infographic)

SEO en sociale media zijn allebei bronnen voor meer verkeer naar je website. Maar veel overlap bestaat er niet tussen beide marketinginstrumenten. Meer nog: op sommige vlakken verschillen ze drastisch van elkaar.

Laten we eerst even terugkeren naar de kern. SEO draait rond het aantrekken van organisch verkeer. Hoe hoger je in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines komt te staan, hoe meer bezoekers je mag verwachten op je website. SEO onderscheid zich daarmee van betalende advertenties en andere gerichte marketingcampagnes.

Bij sociale media draait het dan weer over betrokkenheid. Door een relatie op te bouwen met je doelgroep, creëer je meer engagement. Dat zorgt voor meer websitebezoekers, wat op zijn beurt weer voor een betere plaats in zoekmachines kan zorgen.

SEO versus sociale media

Dat er overlap bestaat tussen SEO en sociale media, is duidelijk. Ze moeten allebei voor meer bezoekers zorgen en kunnen elkaar daarin stimuleren. Als je wat dieper graaft, worden vooral de verschillen tussen beide kanalen duidelijk. En dat is net wat Orbit Media gedaan heeft.

In een infographic heeft Orbit Media 9 verschillen tussen SEO en sociale media in beeld gebracht. Een goed voorbeeld is het contentformaat. Lange, in-depth artikels helpen je punten te scoren bij zoekmachines, maar brengt weinig teweeg op sociale media. Daar zien mensen liever korte filmpjes. Ook de levensduur van je berichten verschilt sterk. Waar je op sociale media soms maar enkele minuten zichtbaar bent, kunnen sterke blogs op je website voor veel langere tijd nieuwe bezoekers opleveren.

Hieronder vind je alle 9 verschillen in een handige infographic. Voor een groter exemplaar kan je de afbeelding aanklikken.