Wereldwijd meer dan 351 miljoen domeinnamen geregistreerd, maar .com krimpt

Verisign wijt de daling voornamelijk aan .com-domeinnamen in Chinese handen die niet verlengd werden, al spelen ook macro-economische factoren een rol. De teller van .com stond aan het einde van het tweede kwartaal op 161 miljoen domeinnamen. Dat zijn er zo’n 200.000 minder dan een kwartaal eerder. Ook het aantal .net-domeinnamen – het andere paradepaardje van Verisign – nam met 200.000 registraties af tot 13,2 miljoen.

Toch is de domeinnaamindustrie in zijn geheel gegroeid. Het aantal domeinnamen in alle extensies samengeteld bedroeg na Q2 351,5 miljoen, een toename van 1 miljoen in vergelijking met het eerste kwartaal.

Domeinnaamregistraties in landenextensies (ccTLD’s) stegen naar 134,1 miljoen. China (.cn), Duitsland (.de) en het Verenigd Koninkrijk (.uk) zijn de koplopers. Het Nederlandse .nl neemt de vierde plaats in.

Ook het aantal domeinnamen in nieuwe extensies (ngTLD’s) is verder toegenomen. Die groep telt nu 27 miljoen registraties. Het merendeel van die domeinnamen zijn geregistreerd in .xyz, .online en .top.